19-03-2020
Com podem parlar del CORONAVIRUS ale INFANTS ?



Consells per a famílies i professors

És important tenir present que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat el coronavirus com una crisi internacional de salut pública. Per això, és fonamental saber com explicar la situació del coronavirus de manera adequada als infants. 
 
Resulta imprescindible parlar als infants sobre aquest virus, atès que hi ha moltíssima informació als mitjans de comunicació que pot generar sensació de por i impotència i, a més, poden no comprendre-ho tot i deixar que la seva imaginació els porti a escenaris terrorífics.
Fins i tot els menors de 6 o 7 anys naveguen per internet. Per aquest motiu, hem d’interpretar amb els infants les notícies i la informació que els arriba. Són com petits científics, perquè escolten, observen, investiguen i treuen les seves pròpies conclusions.
 
La por dels nens i nenes s’ha de prendre molt seriosament i hem de respondre adequadament a les seves necessitats. En ocasions, en posar en marxa certes mesures per limitar els efectes dels virus, la por augmenta perquè aquestes mesures s’interpreten com “senyals emocionals d’alarma”.
 
Els professors han de parlar del coronavirus a classe per tal de:
  • Comprovar què en saben i què no els alumnes.
  • Corregir la informació errònia o mal interpretada.                                                    
És possible que alguns nens i nenes tinguin companys, coneguts o familiars que estiguin en països afectats en aquest moment i és important poder preguntar i parlar d’això a classe. També pot passar que hi hagi estudiants que vinguin de ciutats afectades actualment i que puguin tenir familiars vivint allà. La informació adequada i adaptada és necessària per reduir la por i l’ansietat.

Què explicarem als infants sobre el coronavirus?

A continuació compartim quines explicacions donar als infants, tenint en compte que com més gran serà necessari més detall:
  • El coronavirus provoca infeccions respiratòries a les persones, malgrat que majoritàriament causa símptomes lleus. Algunes persones, però, han mort per la malaltia.
  • El virus es va descobrir a la Xina, concretament a la regió de Wuhan, al desembre passat. Ara, s’han vist casos a altres països, també a Europa.
  • Molts professionals sanitaris estan treballant per entendre millor el virus i reduir els seus riscos. Per exemple, malgrat no tenir encara una vacuna, s’investiguen possibles medicaments.
  • Podem resoldre i gestionar dubtes bàsics com, per exemple, què vol dir quarantena o a quina distància està la Xina.
Probablement, els infants tinguin dubtes molt concrets que també hem de saber respondre, com per exemple els següents:
 

Què és el coronavirus o COVID-19?

  • El virus va començar a la Xina, on molta gent està infectada, per això s’han aïllat algunes ciutats, també a altres països, per tal que no es propagui més.
  • El virus es propaga d’una persona infectada a una sana a través dels fluids corporals.
  • El virus és tan nou que els científics encara intenten saber com es comporta. Malgrat que això pugui fer por, és important saber que moltes persones estan treballant-hi.

És perillós?

  • El virus només pot ser perillós si estàs en contacte amb una persona malalta.
  • Les persones que el pateixen tenen una infecció respiratòria (tenen tos i febre).
  • La majoria de vegades aquests símptomes són lleus, malgrat que algunes persones hagin mort, però afortunadament són molt, molt poques.

Per què s'en parla tant?

  • Es parla d’aquest virus perquè s’ha estès i moltes persones el tenen.
  • Tot el que ens sembla amenaçador i incomprensible pot fer por o ansietat i per això en parlem tant.
  • És important saber que hi ha molta gent treballant per conèixer millor el virus.

Què podeu fer els nens? 

  • Els adults són responsables de treballar i solucionar tot allò relacionat amb el virus, per això no us heu de preocupar. Si algun familiar treballa a un centre sanitari o hospital, has de saber que ells coneixen com cuidar-se i protegir-se.
  • Pregunta a un adult sobre tots els rumors que escoltis i tots els dubtes que tinguis, però no has d’espantar altres companys i has de seguir jugant i passant-ho bé com sempre.

Consells generals per parlar amb la població infantil

L’objectiu principal per parlar amb els infants sobre el coronavirus és:
  1. Reduir la seva sensació d'angoixa i por.
  2. Demostrar que poden expressar-se i confiar-nos els seus dubtes.
  • No esperar a veure què passa, busca informació, fes preguntes i explora.
  • Els menors necessiten saber i comprendre què està passant, no podem aïllar-los de les notícies i la informació.
  • Ajusta't als fets i al que sàpigues del cert. Sigues honest i evita dir mentides. Si no tenim totes les respostes, no passa res, podem comentar-ho i intentar buscar-ne algunes si és possible.
  • Fes servir un vocabulari adaptat a l’edat de l’infant i als seus coneixements.
  • Podem aprofitar per tractar alguns temes concrets amb els infants:

Et convidem a consultar el vídeo publicat en el nostre canal d'Instagram amb la Directora de la Unitat de Crisi i Conflictes de Barcelona (UTCCB) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Ingeborg Porcar, amb recomanacions per a explicar la situació del coronavirus de la manera més adequada.

Sobre aquesta guia i la UTCCB: 

Aquesta guia ha estat elaborada des de la Unitat de Crisis i Conflictes de Barcelona, a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i és per al seu ús exclusiu.

La UTCCB és el centre d’intervenció en crisi de Barcelona i ofereix intervenció psicològica especialitzada i assessoria a individus, equips i organitzacions en la gestió de l’abans, el durant i els després d’una situació critica.
 
El text està extret de la guia elaborada pel Klinikk for krisepsykologi - Centre de Psicologia de Crisis de Bergen (Noruega). Podeu consultar l'article original (en anglès) a través del següent enllaç What can we say to children about Coronavirus (COVID-19)?, o descarregar-vos l'article en castellà al final d'aquest article (veure document adjunt a la caixa de Documents).
 

Article elaborat per:

Comparteix

09-11-2016
BRONQUIOLITIS . VIRUS VRS

BRONQUIOLITIS

 

La bronquiolitis es una infección propia de los niños pequeños, que afecta las vías respiratorias bajas inflamando los bronquiolos, que son las ramas más estrechas del árbol respiratorio. Se define como un primer proceso respiratorio con sibilancias (pitidos en el pecho),  que afecta a menores de 2 años. Hasta uno de cada tres niños lo padece antes de cumplir los 2 años.

Este proceso es casi siempre de origen vírico, siendo un virus concreto, el Virus Respiratorio Sincitial (VRS) el que produce la mayor parte de los casos, y también suele asociarse a los casos más graves. Este virus inicia un periodo epidémico en España hacia el mes de noviembre, apareciendo la mayoría de los casos en otoño e invierno. Muchos adultos y niños más mayores se contagian por él, y aunque manifiestan únicamente síntomas de catarro, pueden transmitir el virus a los niños más pequeños.

 

Inicio de la bronquiolitis


La infección suele comenzar como un cuadro de catarro común (moco nasal acuoso, estornudos, fiebre no elevada), apareciendo posteriormente tos, que suele empeorar 2 o 3 días después haciéndose más persistente, acompañándose de dificultad respiratoria (el niño respira más deprisa y a menudo con más profundidad de lo habitual), y en ocasiones silbidos audibles con la respiración. Muchos niños sufrirán sólo cuadros leves, como un catarro con más tos de lo habitual sin apenas dificultad respiratoria. Otros tendrán una dificultad respiratoria moderada, tos intensa y en ocasiones vómitos provocados por el esfuerzo. Algunos casos más graves progresan con dificultad respiratoria importante,  a veces incluso incapacidad para alimentarse y mantenerse hidratados, siendo necesario que ingresen en una unidad de pediatría para ofrecerles el tratamiento oportuno.


Aunque se han utilizado diversos tratamientos, y con frecuencia se siguen empleando broncodilatadores para su manejo, ningún medicamento ha demostrado ser efectivo, por lo que lo más importante es asegurar al niño las medidas de soporte necesarias en función de la gravedad.


En general, los niños con una bronquiolitis leve precisarán únicamente lavados nasales, mantenerlos en una posición ligeramente incorporada y ofrecerles tomas de alimento más pequeñas y frecuentes, sin forzarles a comer, manteniendo un adecuado aporte de líquidos. Se pueden utilizar los antitérmicos habituales en caso de tener fiebre. En ocasiones, el pediatra puede hacer un tratamiento de prueba con broncodilatadores (salbutamol) aplicados con cámara o nebulizados, si bien no son una medida recomendada de forma rutinaria ya que sus beneficios no están demostrados.

 

Bronquiolitis: cuadros más graves


Los niños que presentan cuadros más graves necesitan con frecuencia valoración e ingreso hospitalario, a menudo con administración de oxígeno suplementario y medidas destinadas  asegurar una hidratación y nutrición adecuadas. Unos pocos, los más graves, pueden requerir incluso ingreso en unidades de cuidados intensivos y asistencia respiratoria. Los niños con antecedentes de prematuridad, enfermedades cardiacas o respiratorias y los que presentan el cuadro en los primeros seis meses de vida son los que suelen presentar las formas más graves.


Ante síntomas de gravedad (dificultad respiratoria intensa, pausas respiratorias, dificultad para la alimentación, fiebre elevada o decaimiento), es conveniente que el niño sea valorado por un pediatra de forma urgente. Del mismo modo, aunque ya haya sido visitado por el pediatra, será conveniente una reevaluación en caso de observar empeoramiento.


Hay que saber que la remisión completa del cuadro suele ser lenta, de modo que en muchos niños la tos y una ligera dificultad respiratoria pueden persistir incluso hasta 3 semanas después de iniciarse el cuadro. Algunos de ellos, tras este primer episodio de bronquiolitis, pueden presentar episodios recurrentes de dificultad respiratoria y sibilancias asociados a infecciones respiratorias posteriores.

 

Medidas preventivas


Las medidas preventivas más eficaces para evitar la bronquiolitis son: evitar la exposición al humo del tabaco, desde la gestación y durante toda la infancia (los hijos de madres y padres fumadores tienen un mayor riesgo de bronquiolitis, mayor gravedad de la misma y mayor probabilidad de episodios recurrentes posteriores); favorecer la lactancia materna siempre que ésta sea posible; y evitar el contagio de infecciones mediante el lavado frecuente de manos (esta medida es útil también contra la gripe y muchas otras infecciones que se presentan de forma epidémica).


Además, existe un anticuerpo específico contra el VRS (palivizumab), que se utiliza a modo de vacuna para proteger durante el periodo epidémico a los niños que tienen un mayor riesgo de sufrir una bronquiolitis grave (niños que han sido muy prematuros, con cardiopatías graves, etc.).

 

01-07-2014
CADIRETES DE COTXE

Instal·lació dels SRI en funció del grup

Instal·lació dels SRI en funció del grup



Des de finals del 2013 es troba en vigor la nova normativa “i-Size” d'homologació de Sistemes de Retenció Infantil. Aquest reglament, que conviurà temporalment amb l'anterior, pretén que les cadiretes s'ajustin millor a les característiques físiques de cada nen i s'acoblin amb major precisió al seient del vehicle.
20-06-2014
MOSQUIT TIGRE. Informació i consells

MOSQUIT TIGRE: Informació, Consells i Recomanacions


Què és?

És un mosquit amb una coloració característica, ja que el cos de l’adult és negre però decorat amb ratlles transversals de color blanc brillant. Això li proporciona el nom de “mosquit tigre” o“tigre asiàtic”. La seva mida oscil·la entre els 2 i els 10 mm.

On es desenvolupa?

El seu cicle biològic presenta les fases d’ou, larva, pupa i adult. Les fases immadures són aquàtiques (larva i pupa), mentre que l’adult és de vida aèria.

El seu hàbitat larvari original són forats plens d’aigua a l’interior de troncs d’arbres de les selves del sud-est asiàtic, però s’adapta molt bé a qualsevol cavitat natural, així com a recipients artificials: bidons, safareigs, plats de testos o altres tipus de recipients.

Què fa?

És actiu sobretot de dia i es concentra principalment a l’exterior de les cases. Té preferència per àrees ombrívoles i el radi de vol i d’acció és relativament curt (uns 400 metres del lloc de cria).

La picada del mosquit tigre no té cap característica que la diferenciï de les picades d’altres mosquits. A diferència dels mosquits autòctons, pica principalment de dia i produeix gran nombre de picades. Tot i això, no suposa un risc per a la salut, ja que ni a Catalunya ni a Europa no s’ha detectat que hagi actuat com a vector de cap malaltia. 

Què podem fer per evitar-lo?

Hi ha mesures preventives que poden ajudar a evitar la proliferació dels mosquits que habiten a la ciutat com són l’eliminació del màxim nombre de llocs d’acumulació d’aigua:

- Buidar dos cops per setmana els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, piscines de plàstic, etc.

- Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i les basses petites.

- Treure els plats de sota els testos. Si no és possible, buidar-los quan l’aigua s’hi acumuli.

- Canviar l’aigua setmanalment a les plantes que viuen en aigua.

- Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzen.

- Canviar l’aigua dels animals domèstics amb assiduïtat.

- Assegurar que pous, cisternes, tancs o barrils d’aigua estiguin degudamentcoberts.

- Tapar els forats de troncs i branques omplint-los amb sorra.

- Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o desguassos.

- Evitar els forats i les depressions del terreny on es pugui acumular aigua.

- Eliminar la presència continuada d’objectes que en general puguin acumular aigua de pluja.

Que cal fer si el detecteu?

En el cas que detecteu presència de mosquit tigre al vostre edifici o als voltants, convé eliminar els punts amb aigua acumulada.

En el cas que trobeu ous o larves en recipients, cal abocar–los, i mantenir la vigilància a la zona. Una altra possible solució és posar trossos de fil de coure a l’aigua per evitar la seva proliferació.

Per tal d’evitar l’entrada a l’edifici, podeu posar teles mosquiteres, o altres sistemes que evitin el pas dels insectes.

Que cal fer en cas de picades?

 En cas de picada, renteu i desinfecteu bé la zona. El tractament és simptomàtic. L’amoníac o altres bases són molt útils. En cas de persistència de les molèsties, consulteu el vostre metge.

 Per evitar les picades del mosquit es recomana roba de màniga llarga i pantalons llargs (preferiblement de color clar), així com mitjons. Si s’utilitzen repel·lents, cal tenir en compte que són productes químics:

·  Tan sols utilitzar-los a l’exterior, complint estrictament les condicions d’ús sobretot pel que fa al nombre d’aplicacions diàries indicades.

·  No aplicar a nens menors de 2 anys, en nens més grans s’evitarà en la mesura que sigui possible, evitant sempre l’aplicació a les mans, ja que se les poden ficar a la boca o als ulls.

·  No és recomanable aplicar a la roba.

·  Quan no sigui necessari el repel·lent, cal netejar la pell amb aigua i sabó.

·  Si presenteu qualsevol tipus de reacció a la pell, renteu bé la zona i consulteu ambel vostre metge.

 En el cas concret del mosquit tigre es pot consultar el web de la Generalitat

(http://www.gencat.net/salut/depsan/units/sanitat/html/ca/ambiental/index.html) on hi ha una sèrie de consells i recomanacions.


Fem servir cookies per millorar l'experiència d'usuari. Si contiues navegant, estàs permetent-ne el seu ús. Més informació